Valentinovo ali praznik svetega Valentina

Valentinovo ali praznik svetega Valentina

se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen – največkrat s pošiljanjem voščilnic in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Prvo pričevanje o povezanosti dne svetega Valentina z romantično ljubeznijo sega v 14. stoletje, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označevali kot dan, ko se ženijo ptički. V tej dobi so si ljubimci takrat izmenjevali pisemca in se imenovali za valentine. Verjetno je, da marsikatera legenda o svetem Valentinu izhaja prav iz tega časa. Med njimi so tudi naslednje:

– na večer, preden je bil sveti Valentin zaradi svoje krščanske vere mučen, naj bi ječarjevi hčeri predal ljubezensko pismo, na katerem je pisalo »Od tvojega Valentina«.

– ko je cesar Klavdij II. prepovedal poročanje rimskih vojakov, naj bi sveti Valentin skrivoma pomagal pri njihovi izvedbi.

V večini legend se kot datum svetnikovega mučeništva pojavlja 14. februar.

Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo valentinčkov – ljubezenskih pisemc v obliki srca ali krilatega Kupida. Po nekaterih ocenah jih ljudje vsako leto pošljejo milijardo, s čimer se praznik uvršča na drugo mesto; zaostaja le še za božičem.

God svetega Valentina se na Slovenskem že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin – prvi spomladin (pomladni svetnik) – prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan.

V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. V Šmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemskega.

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Je edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico.

Ali ste vedeli, da so Prešernov dan, ki je bil takrat praznik vseslovenske enotnosti po sklepu osvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno praznovali 7. februarja? 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej.

France Prešeren je bil rojen 3. decembra 1800 v kmečki družini v Vrbi. Bil je izjemno nadarjen in kot odličnjak zapisan v zlato knjigo ljudske šole v Ribnici. Leta 1812 je šolanje nadaljeval v Ljubljani, kjer je obiskoval gimnazijo. Po končani gimnaziji je zaključil še dva letnika študija filozofije. Leta 1821 je odpotoval na Dunaj, kjer je zaključil tudi študij na tamkajšnji pravni fakulteti, kar pa ni bilo ravno po godu njegovim staršem. Mati je želela, da bi postal duhovnik. Ko se je vrnil v Ljubljano, je tam delal kot odvetnik in takrat napisal večino svojih pesmi.

Njegovo življenje je bilo polno raznovrstnih preizkušenj. Čeprav se je za časa svojega ustvarjanja po kakovosti pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi, ni bil priznan. V zadnjih letih življenja ga je pestilo predvsem malodušje in težave z alkoholom. Bil je zadolžen in brez denarja. Umrl je 8. februarja 1849.

Danes France Prešeren velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove Zdravljice, ki jo je napisal leta 1844, je besedilo Slovenske državne himne, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik, ki je dela prost dan.

Na kulturni praznik 8. februarja javni zavodi in številne nevladne organizacije s področja kulture pripravijo raznolik program za vse generacije. V Ljubljani bo letos osrednji dogodek 37. recital Prešernove poezije, ki bo potekal na Prešernovem trgu med 12 in 14 uro. Prireditev se je pričela pred 37 leti kot protestni odgovor zoper namene tedanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč slovenske besede.

V precej manjšem obsegu se praznuje obletnica Prešernovega rojstva in sicer kot Ta veseli dan kulture. Gre za neformalen praznik na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva, ki je bil prvič obeležen leta 2000. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem.

Le kaj bi bil slovenski kulturni praznik brez vsaj ščepca Prešernove poezije?

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočakat’ dan,
da koder sonce hodi,
prepir iz svéta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

Marjetka Jeršek pisateljica, risarka in predvsem raziskovalka vzporednih dimenzij življenja

Če želite izvedeti kaj več o pisateljici in risarki Marjetki Jeršek, vsekakor preberite njene bogato energijsko ilustrirane knjige. Do zdaj jih je izdala že 24. Vse so naletele na izjemno dober sprejem pri bralcih in so po večini razprodane. To je njeno poslanstvo, kateremu je posvetila vse svoje življenje. Mednje sodijo pesniške zbirke, romani, knjige za otroke in mladino ter številni priročniki, ki so napisani po načelu: “Pomagam ti, da si boš lahko pomagal sam.”

Bestseller TEDEN DNI DO POLNE LUNE, šokantni roman o ljubljanski alternativni sceni s pikantnimi dialogi v slengu je izdala Mladinska knjiga l. 1988. V enem poletju razprodana pesniška zbirka DIŠAVE OGNJA (več tisoč izvodov) je izšla maja 1989 pri Emonici. Sanjski roman SMARAGDNO MESTO, poln ljubezni in romantike, je izdal Eurospekter. Knjigi nenavadnih kratkih zgodb KARIATIDINO SRCE je botroval Svet knjige. VETRU SPREMEMB je knjiga poezije in čarobnih formul za vsakdanjo rabo. Uspešnica SVET ČAROVNIJE BESED je novodobni priročnik komunikacije in kreativnega pisanja, ki v nas prebuja plamen ustvarjalnosti in umetnosti.

AKVAMARINSKI PREHOD je keltska legenda o večni ljubezni in intuiciji, ki vodi do osupljivih samospoznanj. 

Pri založbi Debora so izdali avtoričino zbirko štirih knjig z naslovom ARIADNA: V OBJEMU POVEZAV, priročnik za navezovanje in ohranjanje stikov, KNJIGA UROKOV, ELIKSIR, priročnik samozdravljenja in ENERGIJA VIDENJA, s pomočjo katere razvijete svojo jasnovidnost in v keltskih legendah preberete, kako so to storili starodavni druidi.

V zbirki avtorjev krajših zgodb je pri založbi Sanje izšla tudi Marjetkina knjižica ČAROBNOST LJUBEZNI.

Največja uspešnica Marjetka Jeršek je KANDELAR – SLOVAR VILINSKIH SIMBOLOV, ki je bila samo v Sloveniji prodana v več kot 15000 izvodih in je tudi na seznamu najbolj izposojanih knjig po knjižnicah. Prevedena je v hrvaščino, nemščino in angleščino. Drugi del se imenuje KANDELAR DVE, tretji del pa predstavlja velika čarovniška vilinska knjiga NIRULAN.

Pri založbi Stella so izšle tudi njene naslednje knjige: ČARI PISAV (razširjeni in dopolnjeni priročnik ustvarjalnega pisanja in komunikacije), ZAPISKI O PARASVETU (zbirka čarobnih kratkih zgodb), VIŠI SO VILINSKE MIŠI (knjiga za otroke), TOTEMSKE ŽIVALI (šamanski priročnik z risbami vilinskih simbolov živali), dopolnjeni ponatisi Energije videnja in Knjige urokov, PRINC ZELENIH SANJ (roman o vzporednih resničnostih, ljubezni, iskanju in najdenju), IMENITNOST SPREMEMBE (popoln priročnik za izboljšanje in razumevanje vseh življenjskih situacij) in KVILU, Velika knjiga vilinskih čarovnij.

KNJIGA MODRIH ZMAJEV AORAUM je Marjetkina najljubša in najmočnejša magična knjiga. Trenutno piše (in riše) čarobno knjigo ŠKRATOVSKI POJMOPIS za otroke in odrasle, povezane z našim magičnim, ustvarjalnim notranjim otrokom. Večina besedila je v lahko letečih in igrivobesednih verzih, dodane pa so tudi kratke zgodbice in seveda škrapomi, škratovske pojmorisbe.

Pri založbi Stella so izdali tudi Marjetkine KanDeLar Čarobne Vilinske Karte z vilinskimi simbol in Vilinske Karte z Vilinskimi Nasveti.

Samo v marjetkinih izvirnih delih boste našli pravilno in natančno narisane ter delujoče vilinske simbole, ki se pojavljajo po celem svetu.

Pisateljica Marjetka Jeršek je po izobrazbi diplomirana politologinja mednarodne usmeritve, vendar se že vse življenje ukvarja predvsem s pisanjem knjig in risanjem. Ustvarila je več kot tri tisoč unikatnih in originalnih Vilinskih simbolov-Ključev energij in Zmajskih Znakov, ki se vsi uporabljajo: bodisi kot osebni ali pa kot splošni, komunikacijski. Njena likovna dela so bila predstavljena na enajstih samostojnih razstavah.

Marjetka je oseba neštetih poklicev, v katerih se je preizkusila, da bi končna našla svojo dharmo, risanje in pisanje: bila je novinarka, kolumnistka, publicistka, copy writerka pri marketinških agencijah in studijih, turistična vodnica, radijska voditeljica (kar je njena najljubša in najbolj zabavna vloga), voznica pri rent-a-car podjetju, prodajalka v ezoteričnih knjigarnah in trgovinicah, prevajalka, prerokovalka, znanstvenica in raziskovalka, predavateljica, terapevtka, svetovalka, sestavljalka križank, ugank ter rebusov in še bi lahko naštevali.

V zadnjem času je Marjetka poleg Knjige modrih zmajev AORAUM izdala tudi nenavaden napet ezoterični detektivski roman VETRA NALIV IN KNJIGA STRUPOV, v katerem je med drugim skozi skrivnostno zgodbo predstavljen nastanek vilinskih simbolov in zmajskih znakov ter njihova učinkovita uporaba v našem vsakdanjem življenju. Knjiga govori o večni borbi med dobrim in zlim, med svetlobo in temo, kreacijo in uničenjem. V drugi tretjini romana spoznamo glavnega junaka Elba Tarena, ki na prvi pogled ni videti nič drugačen kot običajen novinar in pisatelj. Toda njegovo poslanstvo se prebudi ob spoznanju ljubezni njegovega življenja, ko je pripravljen žrtvovati vse, kar ima, tudi svoje življenje, za rešitev človeštva in svoje ljubljene.

Marjetka Jeršek še vedno vztrajno raziskuje vzporedne dimenzije življenja in potuje skozi prehode svetov paralelnih resničnosti.

Živi in dela v Ljubljani. Na zavoju katere koli ulice lahko po naključju naletite nanjo.

Pomen simbola triskelion

Ste kdaj razmišljali o pomenu simbola triskelion in od kod izvira?

Za triskelion bi lahko rekli, da je eden najpogosteje uporabljenih simbolov keltske tradicije. Kelti je skupno ime za ljudstva in plemenske skupnosti mlajše železne dobe v srednji Evropi, ki so govorile keltske jezike in imele podobno kulturo.  Čeprav je triskelion priljubljen kot »keltski« simbol, je v resnici predkeltski. Gre za simbol treh povezanih spiral. Izgleda kakor da vsaka išče svojo smer, a so vseeno vse povezane v eno celoto. Ves čas daje občutek gibanja. V gibanju pa je skrivnost uspeha. Konec koncev se v našem vesolju vse vrti.

V numerologiji je število tri sinonim za plodnost, širjenje. Tri simbolizira trojnost (mati, oče, otrok), kar pomeni trdne temelje. Gre na splošno za srečno število, ki je hkrati tudi velik graditelj zamisli.

Astrološko triskelion povezujemo z Jupitrom, ki že sam po sebi simbolizira rast na vseh ravneh. Jupiter je planet priložnosti, sreče in uspeha.

Triskelion pogosto dojamemo kot nebeški simbol saj v sebi nosi osnovne principe duhovnega razvoja: vero, ljubezen in upanje. Predstavlja pa tudi skupek človekove volje, nagona in uma, ki našo dušo pripelje do spoznanja.

Ste kdaj razmišljali o pomenu simbola triskelion in od kod izvira?

Za triskelion bi lahko rekli, da je eden najpogosteje uporabljenih simbolov keltske tradicije. Kelti je skupno ime za ljudstva in plemenske skupnosti mlajše železne dobe v srednji Evropi, ki so govorile keltske jezike in imele podobno kulturo.  Čeprav je triskelion priljubljen kot »keltski« simbol, je v resnici predkeltski. Gre za simbol treh povezanih spiral. Izgleda kakor da vsaka išče svojo smer, a so vseeno vse povezane v eno celoto. Ves čas daje občutek gibanja. V gibanju pa je skrivnost uspeha. Konec koncev se v našem vesolju vse vrti.

V numerologiji je število tri sinonim za plodnost, širjenje. Tri simbolizira trojnost (mati, oče, otrok), kar pomeni trdne temelje. Gre na splošno za srečno število, ki je hkrati tudi velik graditelj zamisli.

Astrološko triskelion povezujemo z Jupitrom, ki že sam po sebi simbolizira rast na vseh ravneh. Jupiter je planet priložnosti, sreče in uspeha.

Ne smemo pozabiti tudi na začetek, sredino in konec, kar se odraža v človeškem življenju. Rojstvo, življenje in smrt. Lahko ga povezujemo tudi s kreacijo, negovanjem in uničenjem.  Lahko bi rekli, da se v triskelionu združijo preteklost, sedanjost in prihodnost.

Iz zgoraj opisanega lahko zaključimo, da je triskelion simbol tako imenovane spirale življenja. Tri spirale, trije posamezni konci, ki se vračajo v svoje središče. Gre za jasno težnjo po ravnotežju, harmoniji in na nek način po neskončnem gibanju oz. neskončnem toku življenja.

Zanimivo je tudi, da se triskelionu pripisuje tako solarni kot tudi lunarni princip. V njem se prepletata ženski in moški pol, kot kreacija iz katere izhaja plodnost, akcija, ki je plod intuicije in obnova, ki izhaja iz želje.

V spiralah triskeliona lahko vidimo odprtost za nove ideje in izpuščanje vseh potencialnih predsodkov.

Branje 3skelion

Branje, čudežno zdravilo!

Branje je zakon. To vemo. Pa veste na kaj vse pozitivno vpliva in kako malo branja je pravzaprav potrebno za ugodne spremembe?

Branje zniža stres kar do 68%

Študija, ki so jo izvedli na Univerzi v Sussexu leta 2009, je pokazala, da že 6-minut branja na dan stres zniža kar za 68 odstotkov. Branje nam pomaga pobegniti v domišljijski svet, z glavnimi junaki doživeti razburljive dogodke in najlepše romantične trenutke ali pa se podučiti o temi, ki nas še posebno zanima.  

Branje je fitness za možganske celice: izboljšuje spomin, fokus, koncentracijo

Med branjem se poglobimo v glavne junake in njihove zgodbe, zato naše sive možganske celice ‘telovadijo’. Okrepimo spomin, dalj časa lahko ohranjamo koncentracijo in pa okrepimo naš fokus. Znanstveno dokazano je, da branje najbolje krepi spomin in nekateri menijo celo, da zavira napredovanje hujših bolezni kot je demenca.

Branje krepi in ohranja naše duševno zdravje

Raziskave dokazujejo ugoden vpliv branja tako na duševne bolnike kot na zdrave, saj zavira nastanek in napredovanje tudi težjih oblik bolezni kot je demenca. Krepi možgansko delovanje in niža stres, kaj ni to zmagovalna kombinacija?

Branje izboljšuje naše znanje

Neprisiljeno se učimo novih podatkov, ki se tako lažje vtisnejo v naš spomin ali bazo podatkov. Med branjem smo sproščeni, v svojem svetu – kar ne moremo primerjati s napornih šolskim urnikom.

Branje izboljša naš besedni zaklad

Pravijo, da v svoji komunikaciji uporabljamo le 30 do 40 % besed jezika, v katerem govorimo. Običajno zato, ker se vedno znova s temi izrazi vsakodnevno srečujemo. Branje nam pomaga osvežiti in prevetriti naš besedni zaklad.

Branje izboljšuje pisanje

Boljši besedni zaklad, poznavanje različnih stilov pisanja in simpatičnih besednih iger seveda izboljša našo lastno sposobnost pisanja in izražanja, tako na osebni ravni kot tudi v poslovni in bolj uradni sferi življenja.

Branje izboljšuje razgledanost

Več kot vemo, bolje je. Vsaka zgodba nosi v sebi zgodovinske podatke, podrobnosti, ki jih sicer najverjetneje ne bi izvedeli. Tako si širimo obzorja in svojo lastno razgledanost ter poznavanje sveta.

Branje lajša učenje tujih jezikov

Bolje kot govorimo svoj lastni, materinski jezik, lažje se bomo učili tujih jezikov. Mnogo lažje bomo razumeli fraze in izpeljanke ter posebne izraze, saj jih bomo prepoznavali iz lastnega jezika.

Branje izboljšuje znanje in našo pamet

Izbira čtiva je pomembna, a ne glede na vsebino, z branjem pridobivamo več podatkov, prihajamo do nekih zaključkov, razmišljamo in sklepamo na podlagi prebranega. Branje nam da misliti, kajne?

Branje novorojenčkom

Če kdo dvomi v vpliv branja na pamet (saj naj bi se rodili pametni ali neumni, pameti naj se ne bi bilo možno naučiti), pa raziskave kažejo, da imajo otročki, stari borih 6 mesecev, katerim starši vsakodnevno berejo, že štiri leta kasneje vidno boljše sposobnosti pismenosti ter kasneje dosegajo boljše rezultate pri inteligenčnih testih in v odrasli dobi dobivajo boljše zaposlitve ter možnosti.

Branje bogati domišljijo in našo zakladnico idej

Vse, kar vadimo, deluje boljše. Naj gre za mišice, ali naše možgančke. Branje nam pomaga razmišljati na bolj barvit in domiseln način, zato se tudi v vsakdanjemu življenju domislimo bolj razgibanih in lažjih rešitev kot bi se sicer.

Branje krepi empatijo

Preko srce parajočih in včasih tragičnih zgodb, ki jih podoživljamo z glavnimi junaki, krepimo lastno empatijo in sočutje ter občutek za sočloveka.

Branje je ZABAVA, POTOVANJE, UČENJE, ZDRAVJE…. Vse v enem!

Branje krepi možgansko delovanje in niža stres, kaj ni to zmagovalna kombinacija? In vse, kar potrebujemo zanj je čas in dobro knjigo.

Čas poiščite vi, knjige zagotovimo mi tukaj

Demenca, odklenkalo ti je! Jaz berem.

Demenca ni mačji kašelj in čeprav še nimamo zdravila, vemo, da določene aktivnosti ter način prehrane botrujejo k upočasnitvi slabšanja stanja.

Demenca: kaj je to?

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen. Prizadene spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 65 % demenc. Med pogostejšimi oblikami demenc so še žilna demenca, demenca Lewyjevih telesc in frontotemporalna demenca.

Vzrok za nastanek te bolezni ni znan. Čeprav je ozdravljivih oblik demence zelo malo, možnost vedno obstaja. Zato je treba pri vsakem bolniku opraviti osnovne laboratorijske preiskave in izključiti organski vzrok bolezni.

Demenca stop!

Raziskave kažejo, da branje pomaga kljubovati demenci. Glede na raziskavo, objavljeno leta 2018 s strani JAMA psihiatrije, branje upočasni izgubo spomina za kar 30% in občutno bolj kot prestale mentalne vaje, katere so ocenjevali! Nekateri strokovnjaki trdijo, da celo bolj kot reševanje križank.

Demenca: kaj jo slabša?

STRES

Stres je vodilni faktor pri slabšanju stanja demence. Branje je oblika sproščanja, pobega v domišljijski svet, zaradi česar znižamo stres. Romani so kot naročeni ravno za to.

POLENITEV MOŽGANSKEGA DELOVANJA
Izbira čtiva, ki nas spodbuja pri razmišljanju, kot so knjige za osebno rast in duhovna literatura, so izvrstna rešitev za naše sive celice.

NEPRAVILNA PREHRANA
Prehrana, ki bazira na sladkorju, mesu ter mastni hrani slabša stanje demence. Raziskave kažejo, da zelenjava, sadje, ribe in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob pomagajo. Prava kuharska knjiga vam bo postregla s pravimi recepti.  

V naši ponudbi boste zagotovo našli primerno čtivo in tako ponosno dejali:

DEMENCA, ODKLENKALO TI JE! JAZ BEREM.

Afriška zgodba

Nataša Zupanc: OBLEČENA V KENTE

Samozaložba, Slovenj Gradec, 2019

Okusno oblikovan prvenec Nataše Zupanc, za kar je zaslužen Igor Senekovič, je na prvo prelistavanje razdeljen na tri dele: pisateljičino besedilo, izreke oziroma navedke, ki bogatijo vzdušje knjige in usmerjajo obknjižna razmišljanja, ter fotografije vsakdana v Gani in pisateljičine nove, razširjene družine. Eden od pregovorov, afriški, je še posebej poveden: »Poslušajte svoje prednike in razumeli boste jezik duhov.«

Začetek knjige opisuje pisateljičino zgodnje otroštvo s poudarkom na dveh dogodkih, v katerih bi skoraj umrla: zadušitev z dimom in bonbonom. Za srečen izhod je poskrbel njen oče, ki so mu tudi sicer namenjene pohvalne besede v vseh smislih. Malo manj srečen je bil pisateljičin prvi zakon, sledila je ločitev in to ne samo ločitev od družine, ampak tudi ločitev od Slovenije, saj jo je poklicala Črna celina in sicer njen del, kjer žive najtemnopoltnejši ljudje Afrike: Gana. Od tod tudi naslov knjige: kente je gansko tradicionalno s pisanimi nitmi tkano blago, ki ga tkejo zgolj moški. In na primerljiv način je pisana tudi knjiga, saj Nataša Zupanc v svoje pisanje vpleta pisane dogodivščine v okolju, kjer ni zahodnjaškega pojmovanja časa; so le trenutki, ki spletejo zgodbo. In tak skakajoči način podajanja vsebine je tudi odlika knjige. Bralstvo, ki morda pričakuje premočrtno pripoved, bo presenečeno ob dejstvu, da je tudi takšna cikcak pisava lahko tako pretočno berljiva.

Poseben poudarek je na srečanju in poznejšem skupnem življenju z moškim, ki se ji je približal s široko odprtimi očmi. Izkaže se, da je ta moški tudi šaman in zdravilec. Tu je seveda na mestu spraševanje, če jo je s svojim pogledom uročil, ko pa je njeno novo življenje prepleteno z duhovi, uroki, čaranjem in ostalimi tovrstnimi peripetijami. No, nekakšen odgovor ponuja pisateljica, ki knjigo sklene z naslednjim odlomkom: »To ni potopis, to ni bilo potovanje v eksotične kraje, kjer preživiš dan ali dva z domačini. Niti ni ljubezenska zgodba, čeprav se je marsikaj odvijalo zaradi ljubezni. Je veliko več. Danes lahko rečem, da je bila moja ljubezen do temnopoltega moškega samo orodje, s katerim sem prišla do sebe.«

Kaj torej knjiga je? Je domišljeno speto pisanje o pravzaprav nikoli končani poti, kjer so naključja pravilo, meječe na usodnost, je vzorno izraženo stanje prišlekinjinega iskrenega čudenja ob novih in tudi tujih trenutkih, ki so ji razkrivali še neosvojena spoznanja, je duhovit opis njenega vživljanja v še nepoznano okolje s poudarkom na enem od sporočil knjige, ki je njena zavezanost nudenju sočlovečnosti. Čarobno se prepleta s čarovnim.

Poleg mnogih nanizanih etnoloških značilnosti Gane pisateljica ostaja onstran kakršnegakoli vrednotenja, ko pa je njen edini spoznavni način le pristno čudenje, ki ni obremenjeno s kakšnim znanstveno obarvanim primerjanjem z okoljem, ki ga je zapustila. In dodana vrednost je izpostavljena kot pripravljenost na vnovično učenje in usposabljanje. Kot pravi še en afriški pregovor: »Če učiš moškega, učiš posameznika. Če učiš žensko, učiš narod.« A da ne bo pomote: to pisanje nima feminističnih konotacij niti ni spravljivo pod oznako ženska literatura. Je dragocen prispevek k domeni spoznanja, ki obogati le k enemu: k odločitvi za spremembo.

Glede na to, da je Nataša Zupanc s svojim prvencem dokazala, da zna pisati in ima o čem pisati, je več kot ustrezno pričakovanje njene naslednje knjige.

Andrej Lutman

Nataša Zupanc: OBLEČENA V KENTE

10 razlogov zakaj imeti knjigo Od talenta do uspeha

Od talenta do uspeha je najdragocenejša knjiga za osebnostno rast, ki jo je napisal slovenski avtor. Temu v prid govorijo številni presežki, ki smo jih ob branju prepoznali pri založbi Triskelion kakor tudi mnenja številnih bralcev, ki so tako kot mi preprosto navdušeni. Da bi tudi vi dobili čim boljši vpogled za kako odlično knjigo gre, bomo v nadaljevanju našteli 10 razlogov zakaj jo preprosto morate imeti na svoji knjižni polici.

1. Kakovostna vsebina

Najprej želimo izpostaviti kakovostno vsebino, ki vas posrka in si želite, da bi vse modrosti naenkrat pobasali vase. Vsebina je zaokrožena v smiselno celoto od začetka do konca in avtor ne dopušča »praznega teka«, ampak dosledno na vsakem mestu do potankosti razčisti z vsako našo težavo, dvomom ali negotovostjo. Karkoli vas tare v življenju, avtor ima vsakič rešitev. Od talenta do uspeha je vse: navdih, tolažba in motivacija.

2. Izjemno bogastvo jezika

Stavki gladko tečejo, bogastvo jezika je izjemno, slog izpiljen. Knjiga je tako vrhunska in globoka, da te se ob branju dotakne skoraj vsaka beseda, vsak stavek. Avtor kot bi videl v bralčevo dušo in se ves čas pogovarjal z njim.  

3. V knjigi je sodelovalo 10 uspešnih Slovencev

V prid kakovosti govori dejstvo, da je v knjigi sodelovalo 10 izjemno uspešnih Slovencev. Avtorju so zaupali ter z njim podelili svoja razmišljanja in izpovedi o karieri, zasebnem življenju in otroštvu Katarina Venturini, Alen Kobilica, Ivo Boscarol, Robert Lešnik, Uroš Perić, Alenka Kraigher, Bernarda Marovt, Lara Bohinc, Peter Florjančič in Dejan Zavec.

4. To je knjiga za Slovence in knjiga o Slovencih

Toliko misli in modrosti je zapisanih v tej knjigi, modrosti v katerih se najde vsak, ki išče srečo. Napisana je za nas, in predvsem o nas, ljudeh pod Alpami in ni še en niz rekov in modrosti od ljudi onkraj luže. Vsak narod ima svoje specifike in v tej knjigi so opisane naše, naši zadržki, zgodovina, sedanjost in prihodnost.

5. To je knjiga, ki se bere znova in znova

Od talenta do uspeha ne prebereš in odložiš med prebrane knjige, ker jo čez nekaj časa ponovno želiš brati. In spet najdeš besede, ki te ponesejo v odločitev, da resnično želiš spremembo! Če je uspelo drugim, hočeš svojo pot najti tudi sam! To ni samo knjiga, to je pot življenja!

6. Odličen priročnik za vzgojo otrok

To je knjiga za vsakega starša, ki si želi v resnični luči prepoznati svojega otroka in ga opolnomočiti, da zaživi vse svoje talente in sposobnosti. O tem bralka Helena pravi: »Priznam, da o vzgoji otrok nimam pojma, sem pa vesela, da mi je ta knjiga prišla v roke v tem času. Nasveti v knjigi so zlata vredni.«

7. Najbolj izvirna knjiga slovenskega avtorja

Oblikovno je odlično zastavljena, ko se prepletajo teme in izjave uspešnih. V njej se na izredno domiseln, pri nas še neviden način prepletajo razmišljanja avtorja in osebne izpovedi uspešnih Slovencev, ki te presunejo in dvignejo. Odpirajo obzorja, da v življenju čisto vse zmoremo, če le hočemo. Da iz vsake situacije vzamemo le najboljše.

8. Medtem, ko bereš, se spremembe že dogajajo

Od talenta do uspeha je pogonska sila za odhod iz cone znanega v svet neznanega in odkritje novega, našega lastnega in ne priučenega in naučenega. Da premagamo strah in izpred trditev »ne zmorem, ne upam, nimam šans« spustimo nikalnice, zadihamo in v polnosti zaživimo.

9. Vsaka rešitev v knjigi je podprta s konkretnimi dokazi

V knjigo »Od talenta do uspeha« je vloženo 3 leta pisanja. In iz dela je evidentno, da je avtor podrobno preučil knjige vsaj 100 največjih svetovnih modrecev, pisateljev in znanstvenikov. Nič v tej knjigi ni prepuščeno naključju. Ni nejasnosti in odvečnega filozofiranja. Vse je obrazloženo in podprto z izjavami uspešnih Slovencev.

10. Knjiga pri kateri dobite največ za plačano ceno

Kaj boste v knjigi Od talenta do uspeha dobili? Konkretne odgovore kako celostno razvijati svoje kompetence, izboljšati socialne in tehnične veščine, povečati učinkovitost, razvijati empatijo, razmišljati izven okvirjev, prevzeti pobudo in odgovornost, negovati radovednost, izstopiti iz cone udobja, se učiti iz padcev, načrtovati cilje in še veliko več. Namen knjige je nazorno posamezniku pokazati takšen sistem razmišljanja in način pristopa k življenju, da si bo lahko ustvaril in gradil uspešno poslovno, družinsko ter družbeno življenje.

Knjiga Od talenta do uspeha je namenjena vsem, ki si želijo več osebnega zadovoljstva, zaupanja in radosti. Knjigo priporočamo tudi tistim, ki pod pojmom »sreča« razumejo hedonizem, slavo ali materialno bogastvo. Za spremembo razmišljanja namreč ni nikoli prepozno, kajti življenje je tekma, ki se igra do zadnje minute.

Dr. Joe

Joe Dispenza, doktor kiropraktike, je prvič opozoril nase kot eden od znanstvenikov v nagrajenem filmu What the Bleep Do We Know!? Od objave filma leta 2004 poglablja in širi svoje delo v več smeri – vse odsevajo njegovo navdušenje nad ugotavljanjem, kako lahko ljudje uporabijo najnovejše izsledke s področij nevroznanosti in kvantne fizike – ne le za zdravljenje bolezni, ampak tudi za srečnejše in bolj izpolnjeno življenje.

Kot učitelj in predavatelj je bil dr. Joe doslej vabljen na nastope v več kot 26 državah na šestih celinah. Izobražuje več tisoč ljudi, predava razumljivo, spodbudno in sočutno. Podrobno pojasnjuje, kako lahko ljudje preoblikujejo svoje možgane in telesa, da bi ustvarili trajne spremembe. Poleg številnih spletnih in televizijskih tečajev izvaja tudi tridnevne nadaljevalne in petdnevne izpopolnjevalne delavnice po vsem svetu.

Kot raziskovalec dr. Joe preučuje znanost, povezano s spontanimi remisijami, zanima pa ga tudi, kako se ljudje sami znebijo kroničnih težav in celo neozdravljivih bolezni. Nedavno se je začel povezovati z drugimi znanstveniki, s katerimi poglobljeno preučuje učinke meditacije med svojimi nadaljevalnimi delavnicami. S svojo ekipo opravlja mapiranje možganov z elektroencefalografijo (EEG) in merjenjem energijskega polja posameznikov z napravo, ki omogoča vizualizacijo izločenih plinov (GDV). Z monitorji HeartMath meri koherentnost srca, s senzorjem GDVSputnik pa meri energijo, navzočo v prostoru, kjer poteka delavnica – pred dogodkom, med njim in po njem. Načrtuje, da bo raziskave kmalu lahko oplemenitil z epigenetskim testiranjem.

V vlogi avtorja je dr. Joe napisal knjigi Evolve Your Brain: The Science of Changing Your Mind ter Breaking the Habit of Being Yourself: How to Lose Your Mind and Create a New One (Odvadite se biti to, kar ste: kako izgubiti svoj um in ustvariti novega) – v obeh podrobno opisuje nevroznanost sprememb in epigenetiko. Dr. Joe se je za kiropraktika izšolal v ustanovi Life University, kjer je diplomiral z odliko. Podiplomsko izobraževanje je namenil področjem nevrologije, nevroznanosti, delovanja možganov in možganske kemije, celične biologije, tvorjenja spomina ter staranja in dolgoživosti. Ko dr. Joe ne predava in piše, sprejema bolnike na svoji kliniki za kiropraktiko v bližini Olympie v zvezni državi Washington.

Domači avtorji: Marjetka Jeršek

Dolgi zimski večeri kar kličejo po tem, da se zleknemo v svoj najljubši naslonjač, s toplim čajem v eni in dobro knjigo v drugi roki. Vendar, kakšno dobro knjigo, hmm… In smo se domislili – takšno, ki bo nekaj posebnega, nenavadnega, s pridihom magije…

Knjiga je delo slovenske pisateljice, ki je sinonim za čarobnost, za magičnost, je strokovnjakinja za svetove vilincev, škratov, zmajev… Le kdo ni slišal za njen Kandelar – slovar vilinskih simbolov, ki je ena najbolj prodajanih in zaželenih knjig, ali pa za njej najljubšo in najbolj magično knjigo, knjigo modrih zmajev, Aoraum. Je avtorica Knjige urokov, z več sto uroki za vsakdanje življenje in napisala je uspešnico, priročnik za kreativno pisanje, Svet čarovnije besed. Zdaj ni več dvoma, to je Marjetka Jeršek.

Knjiga, ki vam jo priporočamo, svojo posebnost in ezoteričnost nakazuje že z naslovom. Je duhovita in napeta detektivska zgodba, ki vsebuje elemente magije in Marjetkinega čarobnega sveta simbolov in skritih pomenov. Razkriva izvor in uporabo zmajskih znakov, vilinskih simbolov in angelskih sigilov. Knjiga, ki transformira – Vetra naliv in knjiga strupov.

Marjetka Jeršek: VETRA NALIV IN KNJIGA STRUPOV