Članki

34. Slovenski knjižni sejem, 20-25. november 2018

2018 je Cankarjevo leto, saj je 100-letnica njegove smrti. 34. Slovenski knjižni sejem je priložnost, da velikana spoznamo v novi luči. V Galeriji Cankarjevega doma bo med sejmom tako na ogled razstava Ivan Cankar, poleg tega ga bomo v petih dneh in pol lahko prisluhnili dobri glasbi, jedli dobro hrano, si ogledali predstave in razstave ter brali knjižne izdaje.

Cankarja si prevečkrat predstavljamo po vedno istih klišejih, namesto da bi njegovo življenje sestavili v zanimivo zgodbo. Na 34. Slovenskem knjižnem sejmu bo to mogoče, saj bo v Galeriji Cankarjevega doma (CD) med sejmom na ogled razstava Ivan Cankar, ki bo sledila življenjski poti pisatelja v osmih slikah kot del programa Cankar o Cankarju. Tudi na kulinaričnem odru se bo kuhalo in pokušalo hrano po receptih iz časa, ko je sedem let živel in ustvarjal v gostilni na Rožniku pri Franzotovih. Menda je imel najraje ričet.

Letošnja država v fokusu je Madžarska. Od otvoritve, ko boste poslušali Hot Jazz Band, prek nastopov osmih literatov, treh celovečernih filmov, izraznega plesa, razstave, pa vse do zaključne prireditve v Klubu CD z Miklósem Lukácsem, jazz čembalistom, se bomo lahko srečevali s sosedi.

Na šestih odrih se bo v petih dneh in pol zvrstilo skoraj tristo dogodkov. Novost sejma pa je strokovni del Cicifesta, in sicer bodo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto v Ljubljani več prostora namenili otrokom s posebnimi potrebami in nadarjenim. V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani pa pripravljajo Poslovni klub, tudi malo po vzoru frankfurtskega.