Članki

Demenca, odklenkalo ti je! Jaz berem.

Demenca ni mačji kašelj in čeprav še nimamo zdravila, vemo, da določene aktivnosti ter način prehrane botrujejo k upočasnitvi slabšanja stanja.

Demenca: kaj je to?

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen. Prizadene spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 65 % demenc. Med pogostejšimi oblikami demenc so še žilna demenca, demenca Lewyjevih telesc in frontotemporalna demenca.

Vzrok za nastanek te bolezni ni znan. Čeprav je ozdravljivih oblik demence zelo malo, možnost vedno obstaja. Zato je treba pri vsakem bolniku opraviti osnovne laboratorijske preiskave in izključiti organski vzrok bolezni.

Demenca stop!

Raziskave kažejo, da branje pomaga kljubovati demenci. Glede na raziskavo, objavljeno leta 2018 s strani JAMA psihiatrije, branje upočasni izgubo spomina za kar 30% in občutno bolj kot prestale mentalne vaje, katere so ocenjevali! Nekateri strokovnjaki trdijo, da celo bolj kot reševanje križank.

Demenca: kaj jo slabša?

STRES

Stres je vodilni faktor pri slabšanju stanja demence. Branje je oblika sproščanja, pobega v domišljijski svet, zaradi česar znižamo stres. Romani so kot naročeni ravno za to.

POLENITEV MOŽGANSKEGA DELOVANJA
Izbira čtiva, ki nas spodbuja pri razmišljanju, kot so knjige za osebno rast in duhovna literatura, so izvrstna rešitev za naše sive celice.

NEPRAVILNA PREHRANA
Prehrana, ki bazira na sladkorju, mesu ter mastni hrani slabša stanje demence. Raziskave kažejo, da zelenjava, sadje, ribe in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob pomagajo. Prava kuharska knjiga vam bo postregla s pravimi recepti.  

V naši ponudbi boste zagotovo našli primerno čtivo in tako ponosno dejali:

DEMENCA, ODKLENKALO TI JE! JAZ BEREM.